Tuesday, January 26, 2021

Ehlers MESA Adaptive Moving Average - oпределение - интерпретация


Разработено от Джон Елерс, адаптивната пълзяща средна стойност на MESA е технически индикатор, следващ тенденцията, който според създателя му се адаптира към движението на цените „въз основа на изменението на скоростта на фазата, измерено от дискриминатора на Хилберт трансформация“.
Този метод на адаптация се отличава с бърза и бавна плъзгаща се средна, така че съставната плъзгаща се средна бързо реагира на промените в цената и задържа средната стойност до затварянето на следващите ленти. Ehlers заявява, че тъй като редуцирането на средните стойности е бавно, можете да създавате системи за търговия с почти безплатни сделки.

 Източник на диаграмата: VT Trader
 

По принцип индикаторът изглежда като две пълзящи средни, но вместо да се извива около ценовото действие, MESA Adaptive MA се движи по стълбище, докато цената трепне. Той произвежда два изхода, MAMA и FAMA. FAMA (След адаптивна плъзгаща средна стойност) е резултат от прилагането на MAMA към първата линия MAMA. FAMA се синхронизира във времето с MAMA, но вертикалното му движение идва със закъснение. По този начин двамата не се пресичат, освен ако не настъпи сериозна промяна в посоката на пазара, което води до система за кросоувър с плъзгаща се средна стойност, която е „практически свободна от сделки с бита“, според Ehlers.

Адаптивната пълзяща средна MESA се използва като заместител на традиционните пълзящи средни. Като такива, MAMA и FAMA могат да се търгуват точно като обикновени пълзящи средни.

Първо, те действат като силни зони за подкрепа и съпротива и цената ще има тенденция да се отскача от тях при контакт. Това прави връщанията към MAMA и FAMA подходящи зони за навлизане с тенденция.

Второ, кросоувърите между MAMA и FAMA, наподобяващи златен или смъртен кръст, също се търгуват широко. Когато MAMA пресича FAMA отдолу и се издига по-високо, това означава, че пазарът вероятно ще продължи да се движи нагоре, генерирайки сигнал за покупка. И обратно, когато MAMA пресича FAMA отгоре и ръбове по-надолу, това означава, че пазарът е по-нисък и най-вероятно ще продължи да го прави, като по този начин генерира кратък входен сигнал.

Адаптивната пълзяща средна MESA, подобно на традиционните пълзящи средни, може да се използва като самостоятелен индикатор, но също така и заедно с други показатели, които обикновено се комбинират с SMA и EMA, за да се подобри вземането на решения.


 Източник: tradingpedia.com

Labels: